Az ENSZ idén, a skóciai Glasgow-ban tervezett klímavédelmi csúcstalálkozója jelenti a világ utolsó reményét, és rejtegeti a legjobb lehetőséget a klímaválság kezelésére – jelentette ki tegnap Brüsszelben John Kerry korábbi amerikai külügyminiszter. Joe Biden elnök klímavédelmi különmegbízottja szerint az új amerikai kormányzat világossá tette, hogy a klímaválság az egyik legfontosabb kihívás, és az Egyesült Államok új lendületet kíván adni a klímavédelemről Európával folyatott tárgyalásoknak. John Kerry, aki az Európai Bizottság vezetőivel tárgyalt, leszögezte: Washington és Brüsszel újraindított együttműködése esélyt jelent a gazdasági modellek megreformálására, ami egy „új ipari forradalom” kezdetét jelentheti, valamint nagyszerű lehetőséget tartogat a zöldebb gazdaságok kialakítására is.

Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke szükségesnek nevezte, hogy a glasgow-i ENSZ-klímacsúcsra minél több érintett szereplőt mozgósítsanak, és elérjék, hogy csatlakozzanak a klímavédelmi célkitűzések megvalósításához. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig aróól beszélt, hogy a brüsszeli testület örömmel vette tudomásul Washington újbóli csatlakozását a párizsi klímaegyezményhez.

A tanácskozást követően az Európai Bizottság vezetői és az amerikai különmegbízott közös nyilatkozatott adtak ki, amelyben hangsúlyozták: elkötelezettek az EU és az Egyesült Államok erős szövetségének megújítása mellett az éghajlati válság kezelésében. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok megismételte a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodásban tett vállalását, amely szerint meg kívánja valósítani, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. Továbbá növelni kívánja a 2030-ra vonatkozó törekvéseit azáltal, hogy az 1990-es értékekhez képest legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.