Heves allergiás reakciót váltott ki a koronavírus elleni vakcina egy 46 éves nőnél, akit Olt megyében oltottak be – tájékoztatott hétfő este a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A közlemény szerint a nő az AstraZeneca vakcinájának első dózisát kapta meg vasárnap, és 10 perc elteltével súlyos allergiás reakció, úgynevezett anafilaxiás sokk tüneteit produkálta. A tájékoztatás értelmében a nőnek nem volt allergiával kapcsolatos ismert kórelőzménye.

Az oltóközpont személyzete a helyszínen elsősegélyben részesítette, majd a slatinai kórházba szállították. Állapota jó, de egy ideig még orvosi felügyelet alatt marad.

Tanulmányok szerint százezer emberből egynél okoz súlyos allergiás tüneteket a koronavírus elleni oltás.

Az elmúlt 24 órában amúgy ismét 3 ezer fölötti új fertőzést regisztráltak a Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint. Ezzel 784 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. 119 halálesetet is jelentettek, ezzel meghaladta a 20 ezret a kór halálos áldozatainak száma. Az utóbbi 24 órában valamivel kevesebb mint 24 ezer teszt eredményeit dolgozták fel. Kórházban csaknem 7500 fertőzöttet ápolnak, közülük 978-an szorulnak intenzív terápiára.