Frakcióvezetőit delegálta a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát. A két titkosszolgálat felett ellenőrzést gyakorló parlamenti bizottság összetételéről tegnap tartottak titkos szavazást a tavaly decemberben megújult Képviselőház és a Szenátus együttes ülésén.

A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületbe Turos Loránd Szatmár megyei szenátort, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetőjét is beválasztották. A Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottság testületébe Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt jelölte az RMDSZ. A kolozsvári politikus korábban is ebben a bizottságban tevékenykedett.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő bizottság elnöke Ioan Cristian Chirteş liberális szenátor, helyettese Florin Silviu Hurduzeu (képviselő – Szociáldemokrata Párt (PSD)), titkára Csoma Botond (képviselő – RMDSZ).


A Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét felügyelő bizottság elnöke Nicu Fălcoi (szenátor – USR-PLUS), alelnöke Felix Stroe (szenátor – PSD), titkára Antonel Tănase (képviselő – PNL).