A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya még 2019 decemberében hozott sürgősségi rendeletet a Ion Iliescu által vezetett intézmény felszámolásáról. A rendeletet a parlamentnek is meg kell erősítenie, amit sikerült meggátolnia a tavaly decemberi választásokig erőfölényben lévő Szociáldemokrata Pártnak (PSD), amelynek Iliescu elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt.

A szociáldemokraták által uralt szenátus tavaly júniusban 76-44 arányban elutasította a kormányrendeletet, de a parlament által megszavazott jogszabályt Klaus Iohannis nem volt hajlandó kihirdetni: előbb az alkotmánybírósághoz fordult, majd miután az elutasította óvását, visszaküldte a jogszabályt megfontolásra a parlamentbe.

A decemberi választások nyomán megváltozott összetételű szenátus a hétfői szavazáson már 80-54 arányban jóváhagyta a sürgősségi kormányrendeletet, így megszűnik a Román Forradalom Intézete, amelynek vezető tanácsában épp azok a személyiségek foglaltak helyet, akik a Ceausescu-diktatúra megdöntése után átvették a hatalmat Romániában, és akik ellen vádat emeltek az 1989. decemberi, közel ezer ember halálát okozó katonai diverzió megszervezéséért.