Tavaly a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a hazai ipari termelés a 2019-es évhez mérten – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. Mindhárom fontos ipari ágazatban csökkenést jegyeztek fel a vizsgált időszakban.

A feldolgozóipar kibocsátása 10,2 százalékkal maradt el tavaly az előző évitől, a bányaiparé 9,9 százalékkal csökkent, míg a villamos- és hőenergia, a gáz termelése, illetve szolgáltatása 2,7 százalékkal csökkent. Decemberben ugyanakkor a nyers adatok szerint 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés 2019 utolsó hónapjához mérten, a szezonálisan és naptáhatással kiigazított növekedés 1,6 százalék volt. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 7 százalékkal maradt el tavaly egész évben a 2019. évitől, ugyanakkor decemberben 0,1 százalékkal nőtt 2019 utolsó hónapjához mérten.

A statisztikai intézet szintén tegnap tette közzé az új ipari megrendelésekre vonatkozó adatot is. E szerint az új megrendelések tavaly egész évben 4,5 százalékkal csökkentek 2019-hez képest, míg decemberben 7,7 százalékkal nőttek éves összevetésben. Tavaly immár sorozatban a második év, amikor a hazánk ipari termelées csökken, hiszen 2019-ben 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása a nyers adatok szerint az előző évhez mérten.

2019 volt 2009 óta az első év, amikor az ipari termelés csökkenését jegyezték fel Romániában.