Több tucat romániai értelmiségi felszólította a kormányzó pártokat , hogy ne tárgyaljanak a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR). A szerdán közzétett nyílt levél aláírói arra reagáltak, hogy az utóbbi hetekben az oktatási, az igazságügyi és az egészségügyi miniszter is nyitottnak mutatkozott az AUR-ral való dialógusra.

Az aláírók emlékeztetik a három kormánypárti elnököt: az AUR-ról már röviddel a politikai porondon való megjelenése után bebizonyosodott, hogy radikális-populista, „mérgező ideológiájú”, szélsőséges párt, amely fundamentalista és nacionalista nézeteket, összeesküvés-elméleteket terjeszt.

Ilyen körülmények között a kormány tagjainak találkozói az AUR vezetőivel mintegy legitimálják a pártot, ami a nyílt levél aláírói szerint „botrányos és elfogadhatatlan”. Arra kérik a kormányzó pártokat, hogy az AUR-ral való viszonyukban szorítkozzanak az alkotmány kereteire, azaz kizárólag a parlamenti interpellációira reagáljanak. Ekként szerintük egy „egészségügyi kordont” lehetne vonni a romániai demokráciára veszélyes párt köré.