A Ranguni Ifjúsági Hálózat, Mianmar legnagyobb aktivistacsoportja ma közölte, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat indított, miután a hadsereg puccsal átvette a hatalmat, és letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. A szervezet egyik képviselője egyúttal megjegyezte: orvosok hasonló kampányba kezdtek az ország második legnépesebb városának számító Mandalaj egyik kórházában.

A mianmari hadsereg tegnap, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A katonai vezetés szerint az alaptörvény lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben átvegyék az ország irányítását.

A fegyveres erők közölték, hogy “szabad és tisztességes választást” tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, és tegnap egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.