Öt prefektusa, illetve a korábban kialkudott tíz helyett tizenegy alprefektusa lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), miután erről a koalíciós pártok megállapodtak. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a maszol.ro hírportálnak elmondta, hogy az éjszaka lezajlott koalíciós tárgyalásokon az volt a tét, hogy a három koalíciós partner, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, valamint az RMDSZ mely megyékben töltheti be a kormánymegbízotti tisztségeket.

A mostani megállapodás értelmében az RMDSZ-nek Arad, Szatmár, Szilágy, Kolozs és Kovászna megyében lesz prefektusa, ezek mellett Szeben megye kivételével az összes többi erdélyi megyében, valamint Bukarestben és Krassó-Szörény megyében is lesz alprefektusa. Ez azt jelenti, hogy a korábbi egyezséghez képest az RMDSZ eggyel több, tizenegy alprefektusi tisztségre jelölhet személyeket.

Mint arról beszámoltunk, a kormány a múlt héten hivatalosan is politikai tisztséggé alakította a prefektusi funkciót, amelyet az ország európai uniós csatlakozása előtt tettek elvileg politikailag semlegessé, de a pártok ezt nem tartották be, és hallgatólagosan továbbra is politikai alapon nevezték ki a kormánymegbízottakat.