A prefektusok jogállását az alkotmányos keretek közé helyezi vissza az a jogszabály-módosítás, amelyet tegnapi ülésén fogadott el a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium javaslatára a kormány – hívta fel a figyelmet Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter.

Hozzátette: a közigazgatási törvénykönyvet módosító kormányrendelet egyrészt az RMDSZ által javasolt, és a kormányprogramban leszögezett célkitűzéseknek tesz eleget, másrészt az Európai Bizottság kérésére ad választ. A Bizottság többszörösen kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét.  A prefektusi intézmény politikai és adminisztratív szerepének elválasztása érdekében az új jogszabály a főtitkári szerepkör létrehozásáról rendelkezik. A prefektusi intézmény főtitkára egy bevizsgázott magasrangú tisztviselő, akinek a szerepe jogi szaktanáccsal ellátni a prefektusi intézményt. Az új rendelkezés kimondja, a prefektusok és alprefektusok, közméltóságok, és olyan személyek tölthetik be a két tisztséget, akik a kinevezésüktől számított legtöbb egy éven belül elvégzik a megfelelő szakmai képzést.

A tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magasrangú tisztségviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.