Székelyvarságon hétfőn átadták a Hargita-hegység első ülőliftes sípályáját, mely a magyar állam támogatásával valósult meg.

A közepes nehézségi fokú, 1050 méter hosszú, 161 méteres szintkülönbségű sípályát kétüléses libegő, pályaverő gép, öt hóágyú és az ezekhez vizet biztosító 8000 köbméteres víztározó és vezetékrendszer szolgálja ki. A pályát kialakító Székelyvarság Négyévszakos Sí és Túraközpont Egyesület 420 millió forintos támogatást nyert a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától. A pálya kialakításánál Miklós Edit csíkszeredai származású alpesi sízőnek, a Magyar Síszövetség volt elnökének a szakmai tanácsait is kikérték.

Az átadó ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: távlati cél, hogy a Hargita-hegységben szigetként működő síközpontok – a Madarasi Hargita és Hargitafürdő – sípályáit összekössék, és levezessék a Csíki-medence és Székelyvarság felé, így létrehozzanak egy olyan sípályarendszert, amelyhez hasonló nincsen a régióban.