Bűncselekménynek minősül más személy nevében fiókot létrehozni közösségi oldalon, és az illető hozzájárulása nélkül információkat, képeket tenni közzé róla ezen a felületen – döntötte el a legfelsőbb bíróság bizonyos jogi kérdéseket tisztázó testülete.

Az ügyben a brassói ítélőtábla fordult a legfelsőbb bírósághoz előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel, miután egy férfit alapfokon 3 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek zsarolás, informatikai csalás és a magánélet megsértése miatt. A férfi 2018 decemberében megfenyegette volt barátnőjét, hogy ha nem békül ki vele, meztelenül ábrázoló fotókat és szexuális aktus közben készült videófelvételeket tesz közzé róla az interneten. Később a férfi létrehozott egy fiókot a nő nevében egy felnőtteknek szánt weboldalon, és fotókat, videókat töltött fel oda. Hamis Facebook-fiókot is nyitott, amelyről elküldte a nőről készült fotókat és videókat másoknak.

Az elsőfokú ítéletet követően, mivel korábban egymásnak ellentmondó ítéletek születtek hasonló tárgyú perekben, a brassói ítélőtábla a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az tisztázza: informatikai csalásnak minősül-e, ha valaki más nevében hoz létre és használ egy fiókot a közösségi oldalon.

A legfelsőbb bíróság döntése kimondja, más személy nevében fiókot nyitni a közösségi oldalon az illető hozzájárulása nélkül kimeríti a büntető törvénykönyv 325. cikke által előírt informatikai csalás bűntettének fogalmát, noha a közösségi oldal egyébként nem kér bizonyítékokat a fiókot létrehozó személy azonosságát illetően.