Maradnak a schengeni határok, de elképzelhető a nem alapvető utazások korlátozása – döntötték el az európai uniós tagállamai vezetőik informális tanácskozásukon. Az oltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevélről egyelőre nem döntöttek.

Az állam- és kormányfők munkáját irányító Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az éjszakába nyúló tanácskozást követően kiemelte: az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása.

A tagországok ez irányú intézkedéseinek összehangolása kulcsfontosságú – húzta alá Charles Michel. Elmondta: a tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírus-tesztek eredményeinek kölcsönös elismerését, továbbá az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták. Leszögezték, hogy a vakcinákat a lélekszám arányában, azonos időben kell eljuttatni minden tagállamnak. Szükség van az oltási kampány eredményeinek nyomon követésére, a tapasztalatok megosztására, illetve a tömeges oltáshoz szükséges infrastruktúra és eszközök rendelkezésre állására is. A rendelkezésre állás érdekében az oltóanyaggyártóknak tiszteletben kell tartaniuk a megállapodásokat – húzta alá.