Az amerikai kongresszus demokrata párti képviselői felkészültek arra, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) távolítsák el hivatalából Donald Trump amerikai elnököt, akinek hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét, közölte Katherine Clark demokrata párti házelnökhelyettes.

Donald Trumpot el kell távolítani hivatalából, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel ezen leszünk demokráciánk védelme érdekében – jelentette ki Clark.

Egyelőre várnak még, hogy Mike Pence alelnök az impeachment-eljárásnál még gyorsabb utat választja, ugyanis az amerikai alkotmány 25. kiegészítése alapján az alelnök a kabinet többségi szavazatával kinyilváníthatja, hogy az elnök nem képes többé ellátni hivatalát. Clark szerint az impeachmentről már a következő héten szavazhatnak a képviselőházban – írja az MTI.

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit – idézi az MTI azt a közvélemény-kutatást, amelyet a Reuters hírügynökség az Ipsos céggel közösen végzett csütörtökön és pénteken.