Megdöbbenéssel fogadták a román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári stúdiójában a magyar adás szerkesztői, hogy nem magyar újságírót neveztek ki a kisebbségi szerkesztőség élére – tájékoztat a Krónika napilap. Doina Gradea, a köztévét közel négy éve irányító elnök-vezérigazgató nem hosszabbította meg a stúdióvezetők, főszerkesztők kinevezését, és feladatkörük ellátására január elsejétől mások kaptak megbízatást.

A vezérigazgató a kolozsvári területi stúdió élére – a tisztségből 18 év után távozó Romeo Couti helyére – Alin Gelmăreant, a programokért felelős korábbi főszerkesztőt nevezte ki, és Gelmăreanra bízta a kisebbségi szerkesztőség vezetését is. Eddig Antal Áron állt a kisebbségi szerkesztőség élén. Nevük elhallgatását kérő szerkesztők a Krónikának elmondták: nem az új vezető személyét kifogásolják, de az elmúlt 31 évben nem volt még példa rá, hogy a kisebbségi szerkesztőséget ne magyar szakember irányítsa. Alin Gelmărean elmondta: a kisebbségi szerkesztőség élére szóló kinevezése hatvan napra szól, és ő semmiképpen nem kíván beleszólni a magyar adás mûsorpolitikájába. Úgy vélte: kinevezését csupán formai, és szervezési kérdések indokolják..

A TVR vezetőtanácsának öt tagja ugyanakkor törvénytelennek tartja az elnök-vezérigazgató összes kinevezését, és a leváltását követelve panasszal fordult Parlamenthez. A vezetőtanács tagjai valószínűsítették, hogy „politikai ízű” háttéralku született a kinevezések kapcsán a vezérigazgató és az RMDSZ között.