Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében.

A kedden nulla órától érvénybe lépő intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Királyságban már több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együttvéve, és a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból február közepére már mindenkinek beadják a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Johnson kiemelte, hogy mindez lehetővé teszi majd számos olyan korlátozás feloldását, amelytől az ország hosszú ideje szenved, különös tekintettel arra, hogy hétfőn elkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása is.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második olyan oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek forgalmazása megkezdődött az Egyesült Királyságban. Boris Johnson tájékoztatása szerint azonban most még szükség van az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokra.

Ennek jegyében keddtől Anglia lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben – például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából – hagyhatja el otthonát, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény elől kénytelen menekülni.

Munkába is járhatnak azok, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A munkába utazástól eltekintve azonban mindenkinek törekednie kell arra, hogy faluján, községén belül maradjon, vagy abban a városrészben, ahol lakik.

Az iskoláknak a február közepén esedékes télvégi szünetig online oktatásra kell átállniuk – bár az óvodák nyitva maradhatnak -, és a szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk. Az élsport tervezett rendezvényeit – köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzéseit – ugyanakkor közönség nélkül meg lehet tartani.

A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni. A rendelet megfogalmazása szerint az Angliában lakók nem hagyhatják el otthonukat azért, hogy velük nem egy háztartásban élő emberekkel közterületen, összejövetel céljából találkozzanak.

Az egész Angliára egységesen kiterjedő új korlátozások felváltják az eddigi sávos rendszert, amelynek alapján az egyes országrészekben eltérő, a helyi járványhelyzetnek megfelelő készültségi fokozatok voltak érvényben.

Boris Johnson az intézkedéseket indokolva elmondta: a koronavírus decemberben azonosított új variánsa a szakértői vizsgálatok szerint 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, mint a korábban izolált változatok.

A brit kormányfő szerint a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma egyedül Angliában az elmúlt egy hétben csaknem harmadával, 27 ezer közelébe emelkedett. Ez közel 40 százalékkal több, mint ahányan az áprilisi tetőzés idején kórházi kezelésre szorultak a betegség miatt.nA járvány halálos áldozatainak száma egy hét alatt 20 százalékkal emelkedett – közölte