Feloszlott az izraeli parlament, ugyanis a koalíciós kormány nem szavaztatta meg az ország költségvetését máig, az előre kitűzött időpontig. A huszonharmadik kneszet 9 hónap után oszlott fel automatikusan. A koalíció két fő pártja, a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud és a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér azonban az utolsó pillanatban jóváhagyta az eddigi költségvetés további folytatását és elfogadta az átmenetet biztosító pénzügyi csomagot a jövő évre, biztosítva ezáltal a pénzügyi folyamatosságot.

Izraelben két éven belül már negyedszer írnak ki új választásokat. Ezek időpontja várhatóan március 23-án lesz, a törvényben előírt kilencven nappal a kneszet feloszlása után. A választásokon induló pártok legkésőbb február 7-én nyújthatják be képviselőjelöltjeik listáját.

Netanjahu az összes helyi tévécsatornán közvetített tegnap esti beszédében már a Likud választási kampányának legfőbb pontjait ismertette: a sikeres békekötéseket arab államokkal, és a koronavírus elleni oltóanyag gyors beszerzését a lakosság számára.