Benyújtották ma reggel a parlamentben a kormányprogramot. Az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését, a politikum befolyásától való mentesítését vállalja a PNL, USR-PLUS és RMDSZ a 2020-2024-es kormányprogram tervezetében. A védelem terén a védelmi technológia korszerűsítését jelölik meg az egyik legfontosabb célkitűzésként, a külügy terén a diaszpórai képviselet megerősítését, a belügy terén pedig egy új közrend és közbiztonsági stratégia kidolgozását. Az elkövetkező négy évben ugyanakkor mindenképpen szükség van az alkotmánymódosítás napirendre tűzésére és megvalósítására, tekintve, hogy az elmúlt években számos alkotmányossági válság következett be – mutat rá a kormányprogram.

A kijelölt miniszterelnök, Florin Cîţu úgy nyilatkozott a mára virradó éjszaka, miután a Nemzeti Liberális Párt jóváhagyta miniszterjelöltjeinek listáját, hogy a koronavírus elleni oltáskampány sikeres lebonyolítását tartja prioritásnak. Ez a tervek szerint december 27-én kezdődik. Cîţu azt is közölte, hogy december 31-éig egy sor kormányrendeletet szándékoznak elfogadni, amelyek a költségvetést és a következő időszakot készítik elő.

A Cîţu-kormány első hivatalos ülésére várhatóan jövő héten kerül sor.

A Cotroceni palotában tegnap tartott tanácskozáson a Szociáldemokrata Párt nem vett részt. Az alakulat elnöke, Marcel Ciolacu továbbra sem  hajlandó támogatni egy jobboldali koalíciót és azt is bejelentette, hogy a miniszter-jelöltek nem számíthatnak formális meghallgatásra a parlamenti bizottságokban.