Még legalább egyszer mindenkivel tárgyalna az államfő, mielőtt megnevezi a miniszterelnök-jelöltet – jelentette ki Klaus Johannis tegnap este a parlamentbe jutott pártokkal való egyeztetéseket követően. Bár érkeztek javaslatok a pártok részéről, az elnök szerint az első találkozók után még nem teljesült minden feltétel ahhoz, hogy bárkit felkérjen a kormányalakításra. Johannis hétfőre, december 21-re hívja össze az új parlamentet.

Dan Barna, az USR PLUS társelnöke ma azt javasolta a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ vezetőinek, hogy mindhárman miniszterelnök-helyettesek legyenek, mert véleménye szerint így leegyszerűsíthető a kormány munkája. Ugyanakkor az USR színeiben megválasztott Cătălin Drulăt javasolta a Képviselőház elnökének. Barna felkérte Ludovic Orbant és Kelemen Hunort, hogy javaslata elfogadásával felelősségteljes üzenetet küldjenek a választóknak és lépjenek ki az állítólagos zsákutcából.

A Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltje Alexandru Rafila, és egy nemzeti egységkormányt javasolt, amelyben részt venne az összes parlamenti párt. A liberálisok Florin Câțut javasolták a PNL-USR-PLUS-RMDSZ jobbközép kormány élére. Az USR-PLUS szövetség Dacian Cioloșt nevezte meg kormányfő-jelöltként, és egy stabil jobbközép kormány megalakulásában bízik. A Románia Egyesítéséért Szövetség, az AUR Călin Georgescut támogatná a kormányfői tisztségben, és semmilyen kormánykoalícióban nem vesz majd részt. A nemzeti kisebbségek képviselői nem fogalmaztak meg külön álláspontot az államfővel folytatott tegnapi konzultáción.

Az RMDSZ szerint az egyetlen reális megoldást a jobbközép többség jelenti, de számítanak a kisebbségek parlamenti csoportjára is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy véli, hogy kompromisszumos megoldást kell keresni, a tárgyalások minden egyes szintjén pedig egyaránt kell érvényesülniük a politikai szempontoknak és az arányosság elvének.

Kelemen Hunor: