Máról meghatározatlan időre elhalasztotta az elektromos háztartási gépekre vonatkozó Roncsprogram beindítását a Környezetvédelmi Alapkezelő, miután gondok merültek fel a számítógépes program biztonságával kapcsolatban. A hivatal szerint egyesek megpróbáltak csalni a beiratkozási folyamatban. A Környezetvédelmi Alapkezelő a későbbiekben közli, mikor indítja el ténylegesen a magánszemélyek beiratkozását az elektromos háztartási gépek cseréjét biztosító programba.

Az idei roncsprogram költségvetése 40 millió lej. A környezetvédelmi miniszter 100 ezer haszonélvezőre számít. A korábbi évekhez képest négy új termék-kategória szerepel a programban – jelentette be Mircea Fechet miniszter. Így idén porszívók, ruhaszárítók, táblagépek és laptopok is vásárolhatók kedvezményesen. Az utalványokat, amelyeket elektronikus formában kapnak meg a haszonélvezők, személyes vagy online vásárlásra is fel lehet használni.

Az igénylőknek a Környezetvédelmi Alap honlapján meg kell adniuk a személyi adataikat és azt, hogy milyen háztartási gépet szándékoznak lecserélni. Az utalványt a kibocsátástól számított 15 napon belül használhatják fel, leadva a régi gépet vagy készüléket. Egy személy több háztartási gépre is igényelhet utalványt.

A legnagyobb értékű, 500 lejes utalványokat a használt laptopért adják. 400 lejest adnak a tulajdonosoknak mosogatógépért, ruhaszárítóért, légkondicionálóért, televízióért, hűtőszekrényért és mélyhűtőért. A program keretében a lecserélt mosógép és táblagép 300, a porszívó pedig 200 lejt ér.