A parlamentbe jutott pártok képviselőivel tanácskozik ma Klaus Iohannis államfő. A tárgyalások ütemterve szerint Klaus Iohannis államfő délelőtt 11 órakor fogadta a Szociáldemokrata Párt küldöttségét, 12 órakor a Nemzeti Liberális Párt, 13 órakor az USR-PLUS küldöttségét, 14 órakor az AUR képviselőit, 15 órakor az RMDSZ képviselőit és 16 órakor a nemzeti kisebbségek delegációját.

A tárgyalások után Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, Alexandru Rafila orvost javasolták miniszterelnöknek és ismertették a párt kormányprogramját, amely az egyedüli összefüggő és azonnal alkalmazható dokumentum. Az államfő elismerte a szociáldemokraták választási győzelmét és tiszteletreméltónak nevezte Alexandru Rafila jelölését. Ciolacu szerint Románia bonyolult időszakban van, mind az egészségügyi, mint pedig a gazdasági válság szempontjából, ezért nem engedheti meg magának egy törékeny parlamenti többség kialakítását. A szociáldemokraták úgy vélik, hogy jelenleg a legjobb megoldás a nemzeti egységkormány – mondta Marcel Ciolacu.

Ludovic Orban a Nemzeti Liberális Párt elnöke az államfővel tartott találkozót követően közölte, Florin Cîţut javasolták miniszterelnöknek az USR-PLUS, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciója által támogatott közép-jobboldali kormány alakításával. Hangsúlyozta, semmilyen formában nem látja az ország vezetésénél a Szociáldemokrata Pártot, azaz nem ért egyet az általuk javasolt nemzeti egységkormány alakításával sem.