Elmaradnak a karácsonyra remélt enyhítések Ausztriában. A bécsi kormány péntek esti döntése értelmében a karácsonyi és szilveszteri ünnepek idején marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben maximálták. Ez legtöbb 6 felnőttet és 6 gyereket jelenthet. Kivételt képez a szenteste és karácsony első napja, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. „Minél kisebb körben ünnepelünk idén, annál jobb” – fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Németországban is újabb rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak napi száma. Tudósok és vezető politikusok napok óta hangsúlyozzák, hogy a járvány második hullámának megfékezésére november eleje óta bevezetett korlátozások révén nem csökkent kellőképpen a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások száma, ezért újabb szigorításokra van szükség.

Híradások szerint valószínűleg a hétvégén rendkívüli tanácskozást tartanak a szövetségi kormány vezetői a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfőkkel. Várhatóan a kiskereskedelem, a szolgáltatások és az oktatási, illetve napközi rendszer működésének csaknem teljes körű felfüggesztéséről döntenek. A társadalom és a gazdaság működését messzemenően befagyasztó zárlat legkésőbb december 24-én léphet érvénybe, és január 10-ig tarthat.