Ma reggel Bukarestben megkezdődtek a jobbközép parlamenti többség és a hárompárti koalíciós kormány kialakítását célzó tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS pártszövetség és az RMDSZ vezetői között.

A pártok több küldöttséget alakítottak ki, amelyek a kormányprogramról, a minisztériumi, illetve a parlamenti tisztségek elosztásáról tárgyalnak majd. Az RMDSZ- részéről az egyik csapatot Kelemen Hunor szövetségi elnök, a másikat Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök vezeti. Részt vesz továbbá a megbeszéléseken Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és sajtószóvivő, Biró Rozália parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsa elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, az Önkormányzati Tanács elnöke, Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, Tánczos Barna Hargita megyei szenátor és Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, a Szövetségi Állandó Tanács tagja.

Kelemen Hunor a tárgyalások előtt kifejtette: jóhiszemű együttműködésben bízik. Az RMDSZ álláspontja szerint „egy megvalósítható, a társadalmi elvárásokra jó válaszokat adó kormányprogramra van szükség” – írta a megbeszélések kezdete előtt a Facebook-oldalán a szövetségi elnök.