A román főváros, Bukarest ad otthont a jövőbeni Európai Kiberbiztonsági Kompetencia Központnak, amely az információbiztonsággal kapcsolatos kutatási projektek uniós finanszírozásnak az elosztásáért lesz felelős. Erről született döntés csütörtökön az Állandó Képviselők Bizottságának ülésén Brüsszelben.

Bukarestet – mint a közlemény leszögezi –  az uniós tagállamok képviselői választották a többi pályázó város – Brüsszel, München, Varsó, Vilnius, Luxemburg és a spanyolországi León – közül. A román fővárosra valószínűsíthetően azért esett a választás, mivel Romániában még nincs uniós fenntartású intézmény, továbbá az is segítette a nagyváros esélyeit, hogy a statisztikák szerint az országban az egyik legmagasabb az információtechnológiában dolgozó nők aránya az EU-ban.

A központ fő feladata, az elfogadásra kerülő hosszú távú uniós költségvetésben a kiberbiztonság fejlesztésére elkülönített források kezelése, ami a Digitális Európa Programhoz tartozó mintegy 2 milliárd eurót is magánban foglalja. 

A központ létrehozásával kapcsolatos törvényről várhatóan még az év vége előtt megkötik a megállapodást.