Nikol Pasinján örmény kormányfő és csapata támogatására szólított fel a hegyi-karabahi harcok utáni normális élet helyreállítása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tegnapi virtuális csúcstalálkozóján.

Putyin hangsúlyozta: az orosz-azeri-örmény háromoldalú fegyvernyugvási nyilatkozat elfogadásával Pasinján „fájdalmas”, de „elkerülhetetlen” lépést tett, és a felelősség vállalása nagy személyes bátorságot követelt tőle. Mint mondta, Oroszország érdekelt abban, hogy az ODKB- és a FÁK-tagállamok csatlakozzanak a hegyi-karabahi humanitárius erőfeszítésekhez. Az örmény miniszterelnök méltatta, hogy orosz békefenntartók szavatolják a békét és a biztonságot Hegyi-Karabahban, és „kivételesnek” minősítette Putyin szerepét a 44 napig tartó azeri-örmény fegyveres konfliktus lezárásában.

Az ODKB-nek Oroszország, Fehéroroszország Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a tagja.

A nap folyamán részlegesen feloldották Örményországban a hegyi-karabahi harcok miatt szeptember 27-én kihirdetett hadiállapotot, megszüntetve egyes korlátozásokat. A jereváni kormány tájékoztatása szerint a tüntetésekre és sztrájkokra vonatkozó tilalmat oldották fel, illetve enyhítettek az országba történő be- és kilépésre vonatkozó különleges jogrenden is. A helyi sajtóra vonatkozó korlátozásokat is feloldották. Míg a megegyezést Azerbajdzsánban hatalmas győzelemként ünnepelték, addig Örményországban kapitulációként fogadták, és tüntetések kezdődtek, Pasinján lemondását követelve.