Vlagyimir Putyin orosz elnök és török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan tegnapi telefonbeszélgetésük során megvitatták egy tűzszünetet felügyelő orosz-török központ létrehozását a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban – közölte a török államfő hivatala.

A tájékoztatás szerint a két politikus egyeztetett az országaik közötti kapcsolatok javítását szolgáló lépésekről, elsősorban ami a Törökország és Oroszország közötti kereskedelem bővítését illeti. Erdogan a beszélgetés során reményét fejezte ki, hogy a hegyi-karabahi tűzszünet felügyeletével megbízott központ nemsokára megkezdi működését. A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy a központ létrehozásáról szóló memorandumot november 11-én írták alá Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akar török védelmi miniszter megbeszélései nyomán.

A Kreml szerint Putyin tájékoztatta Erdogant a tűzszünetet hatékonyan fenntartó és a polgári lakosság biztonságát szavatoló orosz békefenntartók tevékenységéről. A Kreml közlése szerint a telefonbeszélgetést a török fél kezdeményezte.