Ma reggeltől vesztegzár alá helyeztek több Kolozs megyei települést a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt – közölte Mircea Abrudean prefektus. Ezek a települések Körösfő, Kajántó, Diós, Bodonkút és Szentmártonmacskás. Az említett települések lakosai csak kivételes esetben hagyhatják el a helységet, bemenni is csak hatósági engedéllyel lehet. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazó-forgalomnak viszont nem szabad megállni a vesztegzár alatt lévő településeken. A községközponthoz tartozó falvakra nem vonatkoznak a megszorítások.

Ugyancsak mától kezdődően 14 napos vesztegzárat rendeltek el a 150 ezres lakosságú Nagyszebenben, ahol az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzések száma a lakosság 12 ezrelékét közelíti. A megyeszékhelyen kívül további három Szeben megyei település került karaténba két hétre, így: Sellenberk, Nagytalmács és Nagydisznód. Az országos korlátozásokat itt továbbiakkal egészítették ki. Hétvégenként a plázák nem tarthatnak nyitva, délelőtt 10-13 óra között az üzletek csak a 65 év felettieket szolgálhatják ki. A lakosok csak megalapozott indokkal – például munkaügyben, bevásárlásért, halaszthatatlan orvosi ellátás miatt – léphetnek utcára, vagy hagyhatják el a települést, amit előre megírt nyilatkozattal kell igazolniuk. Egyházi szertartások csak a szabadban tarthatók.

Holnap éjféltől Fehér megye több települését is vesztegzár alá helyezik. Ezek Gyulafehérvár, Szászsebes, Balázsfalva, Kudzsir és Abrudbánya. A karantén bevezetéséről a Fehér megyei vészhelyzeti bizottság döntött a magas fertőzöttségi arány miatt.