Az Európa-barát Maia Sandu győzött a Moldovai Köztásaságban megtartott elnökválasztás tegnapi második fordulóján. Ezzel először lesz női államfője Moldovának. A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása alapján a 48 éves volt kormányfő a voksok mintegy 57 százalékát kapta – derült ki a központi választási bizottság adataiból, amelyet még mára virradó éjjel nyilvánosságra hoztak Chișinăuban. A hivatalban lévő oroszbarát Igor Dodonra a választáson résztvevők mintegy 43 százaléka szavazott.

A chișinăui Európai Politika és Reformok Intézetének igazgatója, Iulian Groza az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Maia Sandu győzelme a térségre gyakorolt orosz befolyás egyértelmű csökkenésére utal. Szerinte Sandu, aki 2010 és 2012 között a Világbanknál dolgozott tanácsadóként, elő fogja mozdítani a reformokat és képes lesz a nemzeti érdekek védelmére, párbeszédet folytatva Oroszországgal.

Klaus Johannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök is gratulált ma Maia Sandunak, a Moldovai Köztársaság megválasztott elnökének.