Németországban és Franciaországban most, két héttel a szigorított intézkedések bevezetése után kezd lassulni a koronavírus terjedése. Az egészségügyi felügyelettel megbízott Robert Koch Intézet szerint a fertőzési görbe kezd ellaposodni, de ez még nem jelenti azt, hogy lazítani lehet. A francia miniszterelnök, Jean Castex is a szigorú járványügyi szabályok további betartására hívta fel a figyelmet.

Számos európai országban továbbra is kritikus a koronavírus miatt kialakult helyzet, a kormányok további intézkedéseket jelentettek be. Görögország mától éjszakai kijárási tilalmat vezet be, Portugáliában pedig újabb régiókra terjesztik ki az egészségügyi korlátozásokat. Szlovénia szinte minden közgyűlést betiltott, Magyarország legalább egy hónapra elszigeteltséget vezetett be, Olaszország három északi régiója pedig ma új korlátozásokat vezet be. A szigorító intézkedések miatt több helyen betiltják a települések utcáin és terein való sétálást, elsősorban olyan helyeken ahol sok fiatal fordul meg. Emellett az üzletláncok vasárnapi nyitva tartását is korlátozzák, az idősek pedig csak reggeli órákban vásárolhatnak.

A járványhelyzet tovább romlik Szerbiában, ahol újabb negatív rekordok dőlnek meg a fertőzések és az elhalálozások tekintetében. A szerb egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Belgrádban a covid-19 kezelésére alkalmas kórházak elérték kapacitásuk felső határát, már nem tudnak újabb betegeket fogadni. Az elmúlt 24 órában 600 fertőzöttet utaltak kórházba. A 7 millió lakosú országban 3.400 covid-19-cel fertőzött beteget kezelnek az egészségügyi intézményekben. Ennek ellenére, a második hullám kezdete óta, a szerb hatóságok nem vezettek be korlátozásokat.

Európához hasonlóan az Egyesült Államokban is a fertőzések második hulláma jelentkezik. Az újonnan fertőzöttek száma meghaladja a 150 ezret és újabb rekordnak számít az is, hogy 66 ezer ember szorul kórházi kezelésre. A nagyvárosok lakóinak azt javasolják, hogy kerüljék a nagy, családi összejövetelek szervezését a közeledő ünnepek alkalmával. New Yorkban ismét korlátozzák a bárok és a vendéglők működését, a Wall Street-en pedig bezárták a tőzsdét.