Hétfőn éjszakai kijárási tilalom lép életbe Romániában. Továbbá kötelezővé válik a kültéri maszkviselés az ország egész területén, függetlenül a megbetegedési aránytól. Este 11 óra és reggel 5 óra között az ország egész területén kijárási korlátozások lesznek. A lakást csak munkavégzés, gyógyszerbeszerzés, ingázás, gyerek- és idősgondozás céljából vagy a családban történt haláleset miatt lehet elhagyni. A lakhelyelhagyás célját egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban kell rögzíteni.

Hétfőtől várhatóan más korlátozások is érvényesek lesznek. Tilos lesz bármilyen jellegű társas összejövetel szervezése bent, illetve a szabadban. Raed Arafat belügyi államtitkár azt mondta, a hatóságok nem vezethetnek be korlátozásokat a magánlakásokon belüli összejövedelekre, mert a törvény ezt nem teszi lehetővé. Mégis azt ajánlotta, hogy az ilyen eseményenek a meghívottak viseljenek szájmaszkot. Bezárnak a zárt térben működő élelmiszerpiacok, az ócskapiacok. Nem tarthatók vásárok. A kültéri élelmiszerpiacok nyitva maradhatnak az egészségügyi szabályok betartásával. Az üzletek és a különböző szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek hajnali 5 és este 9 óra között tarthatnak nyitva. A gyógyszertárakra és a benzinkutakra a korlátozás nem érvényes.

Hétfőtől az országban minden iskola áttér az online tanításra. Nyitva maradnak viszont a bölcsődék és folytatódnak az iskola utáni, azaz afterschool tevékenységek. Raed Arafat államtitkár az intézkedésről elmondta, ezzel próbálják megakadályozni, hogy a gyerekek haza vigyék a fertőzést, azaz a családokat védi az iskolák áttérése az online tanításra.