A külföldön dolgozó hazai vendégmunkások az idei év első nyolc hónapjában 2,3 milliárd eurót küldtek haza, míg a külföldi beruházások csak 1,4 milliárd eurót tettek ki ebben az időszakban – közölte a Mediafax hírügynökség a Ziarul Financiar gazdasági lapra hivatkozva.

A szaklap szerint a román diaszpórát azzal vádolták, hogy behozta a koronavírust az országba, hogy beleszól a választásokba, pedig nem is otthon adózik. Ugyanakkor a külföldön dolgozók több pénzt hoztak, mint a külföldi beruházók, ennek köszönhetően pedig finanszírozható maradt a költségvetési hiány, és a lej árfolyama idén alig két százalékkal romlott az euróhoz képest. A külföldön dolgozó románok az utóbbi tíz évben is több pénzt – 37,3 milliárd eurót – küldtek haza itthon maradt családtagjaiknak, mint amennyi – 34,5 milliárd euró – külföldi beruházásokból érkezett az országba.

A jegybanktól származó adatokból kiderül, hogy az utóbbi négy évben a beruházások összege valójában már meghaladta a diaszpórától származó pénzt, a világjárvány idején azonban a beruházások 67 százalékkal, míg a vendégmunkások hazaküldött támogatása csak 13 százalékkal esett vissza.

A diaszpóra hozzájárulása Románia fejlődéséhez meghaladta az Európai Unióét is: az ország 2007-es csatlakozása óta az unió más országaiban munkát vállaló román állampolgárok 56,8 milliárd eurót küldtek haza, míg Románia – a felhasznált támogatásokból kivonva befizetései összegét – eddig 39,6 milliárd euró nettó támogatást kapott az EU-tól – mutat rá a Ziarul Financiar.