December 8-ára halasztotta a döntéshozatalt az Alkotmánybíróság (CCR) azokról a beadványokról, amelyeket a Nép Ügyvédje és a Legfelsőbb Bíróság nyújtott be a szolgálati nyugdíjak megadóztatásáról szóló törvénnyel kapcsolatban. A Képviselőház júniusban fogadta el döntő házként az adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, amelynek értelmében a 2000 és 7000 lej közötti különnyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó speciális nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az e küszöb fölötti összeget.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman úgy véli: az alkotmánybírák húzzák az időt egy olyan ügyben, amelyben közvetlenül érintettek. „A kilenc alkotmánybíró közül hat – élükön Valer Dorneanu elnökkel – különnyugdíjban részesül, és a Nép Ügyvédje is kap majd speciális nyugdíjat mandátumának lejárta után – írja egy Facebook-bejegyzésben Roman.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szintén kifogásolta az újabb halasztást. Az USR kiemelte: a törvény júniusi elfogadása óta szeptemberig több mint 3 milliárd lejt emésztettek fel a különnyugdíjak.