Hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. Az egyik merénylőt lelőtték.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A bécsi rendőrség Twitter-oldalán felsorolta a támadással kapcsolatban kedd reggel 6.30 óráig megerősített információkat:

– hárman hunytak el (2 férfi, 1 nő)

– 15 személy súlyosan megsérült, köztük a bécsi rendőrség egyik tagja

– a támadást legalább egy személy hajtotta végre, akit a rendőrök lelőttek

– a támadásnak vélhetően iszlamista motivációja volt

– a támadónál egy gépkarabély és több kézifegyver volt

– a támadó egy később hamisnak bizonyult robbanóövet viselt

– a rohamosztagok átkutatták a támadó lakását

– a helyszínelés és a támadásról készül videofelvételek elemzése folyamatban van

Angela Merkel német kancellár a bécsi terrortámadásra reagálva azt mondta: az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk. Hozzátette: lélekben együtt van a megtámadott osztrák főváros lakóival és a támadókkal szembeszálló rendőrökkel.

A Fidesz-KDNP szerint az európai kultúra ostrom alatt áll, a multikulturalizmus megbukott, a kontinensnek ideje felébredni – írja az MTI.