Jóváhagyta az egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében az enyhe tüneteteket mutató vagy tünetmentes COVID–19-betegeket többé nem utalják kórházba, hanem a családorvos „távfelügyeletével” otthonukban elkülönítve gyógyulnak.

Új szabály, hogy ezentúl a kórházak sürgősségi osztályai gyorstesztet is használhatnak a koronavírus-fertőzöttek kiszűréséhez, így elkerülhetők a torlódások ezeken a részlegeken.

Az is újdonság, hogy a gyógyultnak nyilvánított betegeket 3 hónapig nem tesztelik. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató személyek állapotfelmérését sem végzik el kórházban, beutalásukra pedig csak akkor kerül sor, ha állapotuk súlyosbodik.

Az otthonukban elkülönített COVID-19-betegeket 14 nap elteltével gyógyultnak nyilvánítják, anélkül, hogy újratesztelnék őket. A munkahelyükre vagy – gyerekek esetében – az iskolába való visszatérésükkor nem kell igazolniuk, hogy már nem betegek. Egyetlen előírás az, hogy otthonukban és a lakás elhagyásakor is további 10 napig maszkot kell viselniük.

A fertőzés tüneteit mutató páciensek otthonukban vagy egy általuk választott más lakcímen elkülönítve várják meg a PCR-teszt eredményét. Ők kötelesek a helyzetükről és a lakcímükről értesíteni a családorvosukat.