A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem. Így reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden arra, hogy az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, illetve közölte, hogy két magyar tisztségviselőt kitilt Ukrajnából az ukrán belügyekbe való beavatkozás miatt.

Szijjártó Péter a közzétett videóban azt mondta: nem tudja, mire gondoltak beleavatkozás alatt. Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartásáért és a koronavírusos betegek ellátásáért; arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa felé; vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vízének tisztítását?

Az ukrán külügyminisztérium kemény reakciója Szijjártó Péter egy korábbi Facebook-bejegyzésével kapcsolatos. Abban a magyar külügyminiszter a kárpátaljai magyar jelöltek melletti szavazásra buzdított, amit Kijev a választási folyamatba való közvetlen beavatkozásnak titulált.