A tanügyminiszter szerint változtatnak a tananyagon, ha általánossá válik az online oktatás.

Az érintetteknek fel kell készülniük arra, hogy mindaddig online folytatódik a tanítás, amíg szükséges – figyelmeztetett az oktatási miniszter. Monica Anisie hangsúlyozta: ha az egészségügyi minisztérium képviselői járványügyi kockázatot állapít meg, át kell térni az online oktatásra, hogy ne veszélyeztessük sem a tanulók, sem a tanárok egészségét. Hozzátette: ha a helyzet súlyosbodik, és általánossá válik az online oktatás, a minisztérium csökkenti a tananyagot, ahogy a tavaszi szükségállapot idején is tette. Hozzátette: a szaktárca tantárgyanként kidogozta az értékelés módszertanát is.

Bukaresten kívül az ország számos megyei jogú városában meghaladta a lakosság három ezrelékét azaz utóbbi két heti fertőzési ráta, a többi között a Székelyföld legnagyobb településein. Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is bezártak az iskolák és online folytatódik a tanév.

Eddig 1259 iskolában függesztették fel teljesen az óralátogatást, közülük 946-ban azért, mert olyan településen működnek, ahol a fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 313-ban pedig azért, mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

További 5600 tanintézményben csak részlegesen költöztették az internetre az oktatást. A többi csaknem 11 ezer iskolában – az előírt óvintézkedések betartásával – még minden diák látogathatja az órákat.

Az iskolalátogatás szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni, hogy felügyelje a 12 évet be nem töltött gyermekét. Erre az időre költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.