A súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt – figyelmeztetett Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt időszakban folyamatosan növelték az ágyak és lélegeztetőgépek számát a Covid-kórházak intenzív osztályain, és most további kórházakban különítenek el részlegeket a fertőzöttek számára, de az egészségügyi rendszer befogadóképességét nem lehet jelentősen növelni, mert nincs elég szakorvos.

Orban rámutatott: az intenzív osztályokon nem minden koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre, ezért az ilyen esetek számára „átmeneti osztályok” kialakítását tervezik, hogy felszabadítsanak helyeket az intenzív osztályokon azok számára, akik nem tudnak már önállóan lélegezni.

A miniszterelnök elnézést kért azoktól, akik erre az időszakra tervezték esküvőjüket, amiért a kormány egy hónapra betiltott minden magánrendezvényt, de magyarázata szerint az elemzésekből az derült ki, hogy a fertőzés leginkább a társas összejöveteleken, ünnepségeken terjed.