A mai kormányülés napirendjén szerepelnek azok az újabb megszorító intézkedések, amelyekről tegnap este döntött az Országos Vészhelyzeti Bizottság. A határozat értelmében újabb 30 nappal meghosszabbítják az október 15-éig tartó veszélyhelyzetet, korlátozásokat vezetnek be a politikai kampányesemények és magánrendezvények estében, továbbá új szabályok vonatkoznak az utcai maszkviselésre, a színházak, mozik és vendéglők nyitvatartására.

A megszorító intézkedések szerint mindenhol kötelező maszkot viselni azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta 3 ezrelék feletti, ahol viszont 3 ezrelék alatti, ott a zsúfolt köztereken lesz kötelező a maszkviselés. A magánrendezvények – így esküvők, keresztelők és más ünnepségek – szervezését országosan betiltják. Kivételt képez a templomi keresztelő, amelyen korlátozott számú személy vehet részt. 

A színházak, mozik és vendéglők félházzal működhetnek azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta másfél ezreléknél kevesebb, ahol a fertőzési ráta másfél és 3 ezrelék közötti, ott 30 százalékos kapacitással működhetnek éjjel 11 óráig. Ott azonban, ahol ez a szám 3 feletti, bezárnak a színházak, mozik és vendéglők.  A hármas fertőzési ráta fölött a szálláshelyek csak saját vendégeiket szolgálhatják ki éttermeikben.

Ugyanakkor beltéren 20 főre, kültéren pedig 50 főre korlátozzák a politikai kampányrendezvényeken a részvételt. Az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központok valamennyi dolgozójának hetente egyszer elvégzik a koronavírus-tesztjét.