Lengyelország kész megvétózni az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési keretét és a helyreállítási alapot – jelentette ki egy kedden megjelent interjúban a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes.

A teljes egészében szerdán megjelenő beszélgetés részleteit a Gazeta Polska Codziennie lengyel konzervatív napilap közölte egy nappal korábban, elsősorban arra a javaslatra reagálva, hogy az uniós kifizetéseket a jogállamiság tiszteltben tartásához kötnék.

Kaczynski a jelenlegi helyzetet a szovjet érához hasonlította, és kijelentette, hogy a lengyelek akkor is különutasok voltak, azaz például a Szovjetunió ellenezte a kis magángazdaságok létezését, azok mégis működtek az akkori Lengyelországban. „Azzal szembesülünk, hogy meg akarnak fosztani szuverenitásunktól, még a kultúra terén is” – fogalmazott a varsói kormánypárt feje, hozzátéve: Lengyelország „nem engedi, hogy pénzzel terrorizálják”.

Arra a kérdésre, hogy Varsó megvétózza-e emiatt az EU 2021 utáni költségvetési tervezetét, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági élénkítést célzó helyreállítási alap tervét, Kaczynski elmondta: „Megvétózzuk. Ha folytatódnak a fenyegetések és a zsarolás, keményen védeni fogjuk Lengyelország létérdekeit”.