Átütemezik a vendéglátó-ipari vállalatok adófizetési kötelezettségeit – jelentette be a pénzügyminiszter. Florin Cîţu ezzel igyekezett megnyugtatni az érintett mintegy 100 ezer cégvezetőt és alkalmazottat, miután a kormány egyik napról a másikra elrendelte az éttermek és teraszok bezárását. Tegnap több száz vendéglátós tüntetett Bukarestben.

A pénzügyminiszter elmondta: a vendéglátóipari vállalatokat az év végéig felmentik az adófizetési kötelezettségük alól. A vonatkozó összegeket 12 hónapra átütemezik. A törlesztés átütemezését nem kérhetik olyan cégek, amelyek felszámolás alatt állnak. A tervezet ugyanakkor meghosszabbítja december 2-ig az ingatlanadó 50 százalékos csökkentésére vonatkozó előírást.

A rendeletet a következő kormányülésen fogadják el, addig nyilvános vitára bocsátják, és várják az érintettek véleményét. A Román Rádió tudósítója szerint Ludovic Orban kormányfő ma külön is tárgyal az ágazat képviselőivel.

Tegnap több száz vendéglátós tüntetett Bukarestben. A statisztikák szerint a lezárások következtében 40 százalékkal csökkent a szektorban dolgozók száma, ami az országban foglalkoztatottak 10 százaléka.

A statisztikák szerint a lezárások következtében 40 százalékkal csökkent a szektorban dolgozók száma, ami az országban foglalkoztatottak 10 százaléka.