Iktatta tegnap a Központi Választási Bizottságnál (BEC) a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírásokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Kelemen Hunor, a szövetség elnöket elmondta: fontos, hogy legyen párbeszéd, magyar összefogás, ezért kész meghallgatni a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javaslatait, a jelöltállítással kapcsolatos végső döntést pedig az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembe vételével legkésőbb október 20-ig kell meghozniuk.

Az RMDSZ több mint 150 ezer aláírást iktatott a BEC-nél, így Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket a december 6-i parlamenti választáson.

Kelemen Hunor szövetségi elnököt hallják:

Kelemen Hunor tegnap rámutatott, az RMDSZ törvényhozói nem fogják megszavazni a parlamenti választások elhalasztásáról szóló törvényt. Az alkotmány világosan leszögezi, hogy a Parlament mandátuma négy évre szól, és arról is rendelkezik, hogy milyen konkrét esetekben – például háború, szükségállapot, ostromállapot stb. – hosszabbítható meg. „Nem lehet meghosszabbítani egy törvénnyel, valamilyen veszélyre hivatkozva” – nyomatékosította.