Világviszonylatban a 45-ik, az Európai Unió tagállamai között pedig az utolsó Románia az életminőség és a társadalmi jólét szempontjából – derül ki a Társadalmi Haladás 2020 nevű felmérésből. A Social Progress Imperative nonprofit szervezet által végzett kutatás szerint Románia a világ első 50 országa között van az alapvető szükségletek és lehetőségek szempontjából, míg a jólét kategóriában az 57-ik. Románia a legjobb eredményt a személyes biztonság, a személyes jogok, az oktatáshoz és a távközléshez, valamint információhoz való hozzáférés tekintetében érte el. A legrosszabb mutatók a társadalmi beilleszkedés, a lakás, az egészségügy és a jólét kategóriában van.

A 2020-as kutatás szerint a rangsort Norvégia, Dánia és Finnország vezeti, míg az utolsó helyeken a Közép-Afrikai Köztársaság, Csád és Dél-Szudán található. Közép-Kelet-Európában a legjobban helyezett Szlovénia, majd Észtország, Csehország, Lengyelország és Litvánia következik. Magyarország a 40-ik, Románia pedig a 45-ik.

Az elmúlt évtizedben az elemzett országok közül 155 ért el javulást az életminőség és a társadalmi jólét szempontjából, míg 42 százalékuk öt vagy több ponttal javított korábbi helyezésén. A társadalmi haladási mutató csak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Magyarországon csökkent az elmúlt évtizedben. A társadalmi haladási mutató az életminőséget és az állampolgárok szociális jólétét vizsgálja a világ 163 országában.