A fekete lyukakkal kapcsolatos csillagászati kutatásokban elért úttörő eredményeiért három tudós, a brit Roger Penrose, a német Reinhard Genzel és az amerikai Andrea Ghez kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tegnapi stockholmi bejelentése szerint. Az illetékes bizottság indoklása szerint Penrose annak igazolásáért részesül az elismerésben, hogy az általános relativitáselmélet erőteljesen megjósolja a fekete lyukak kialakulását, Genzel és Ghez pedig annak felfedezéséért, hogy egy szupermasszív kompakt objektum van a Tejútrendszer központjában. A kitüntetettek 10 millió svéd koronán osztoznak, az összeg felét Penrose kapja, a másik felén Genzel és Ghez osztozik.

Az orvosi-élettani Nobel-díjat hétfőn jelentették be. Ezt ugyancsak három – két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton – kapja a hepatitis C vírus felfedezéséért. Az illetékes bizottság indoklása szerint a három tudós eredményei döntő jelentőségűek voltak a vér útján terjedő májgyulladás (hepatitis) elleni küzdelemben. A kitüntetettek 10 millió svéd koronán osztoznak, az összeget egyenlő arányban osztják szét köztük.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál szerényebb körülmények között.