Csehországban várhatóan hétfőn szükségállapotot hirdetnek, hogy erősítsék a koronavírus-járvány elleni központi intézkedéseket – jelentette be az egészségügyi miniszter tegnap Prágában, sajtótájékoztatón. Roman Prymula a szükséghelyzet kihirdetését „a romló járványügyi helyzettel” indokolta. Prymula szerint október végén a csehországi kórházakban egyebek között „férőhelyhiány” léphetne fel, ha a hatóságok időben nem hoznának semmiféle intézkedéseket.

Az egészségügyi miniszter ma ismerteti a prágai képviselőházban a szükségállapot paramétereit, amelyet a kormány is megvitat. Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter már kijelentették, hogy támogatják az egészségügyi miniszter tervezetét, az ellenzéki pártok többsége azonban ellenzi a szükségállapot kihirdetését, és kaotikusnak tartja a kormány lépéseit.

Csehországban jelenleg több mint 800 beteget kezelnek a kórházakban, és közülük csaknem 200 személy esete minősül súlyosnak. A koronavírus okozta halálesetek száma pedig meghaladta a hatszázat.