Nem tesz eleget Orbán Viktor kérésének Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnöke. A magyar kormányfő Vera Jourová cseh uniós biztos menesztését kérte levélben az EB elnökétől, akinek „teljes a bizalma” az értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben. Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője közölte:  Ursula von der Leyen válaszolni fog Orbán Viktor levelére.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a ma bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. Az uniós tagállamok jogállamisági helyzetét elemző jelentés egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz – tette hozzá.

Mint ismert, Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát. Egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.