A cseh állam válsághelyzetekben vállalná az alkalmazotti bérek 70 százalékának a kifizetését. Az úgynevezett kurzarbeit javaslatát rendkívüli ülésen fogadta el ma a cseh kormány. A tervezetet a kormány, munkaügyi minisztérium dolgozta ki a munkáltatók és a szakszervezetek több hónapos egyeztetéseit és kölcsönös kompromisszumok meghozatalát követően. A rendszert novemberben vezetnék be. Milos Zeman államfő már korábban közölte, a parlamenti elfogadás után aláírja a vonatkozó törvénymódosítást.

Az állami bértámogatást akkor kapnák meg a munkavállalók, ha cégük járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás, vagy gazdasági válság miatt nem képes munkát biztosítani számukra teljes munkaidőben. Feltétel lenne, hogy az érintettek az ötnapos munkahétből legalább két napot ledolgozzanak. A 70 százalékos bértámogatásra három hónapig lenne jogalap, azt követően a támogatás mértéke 65 százalékra, majd 60 százalékra csökkenne. Az állami bértámogatást az alkalmazottak maximálisan kilenc hónapig kaphatnák.

Ha három egymást követő hónapban éves szinten több mint 15 százalékkal emelkedne a munkanélküliség, a munkanélküliek száma pedig meghaladná a 400 ezret, a rendszert országos méretben bevezetnék.