Elfogadta tegnap a parlament a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet, azzal a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett módosító javaslattal együtt, amelynek értelmében 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke. A tervezetet 242 támogató, 147 ellenszavazattal, 11 tartózkodás mellett fogadta el a plénum. A törvényhozók döntése szerint hatályon kívül helyezik a nyugdíjak 14 százalékos emelését előíró cikkelyt. Így érvényben marad a nyugdíjtörvény, amely szerint 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

Egy másik, szintén PSD-s módosítás szerint 1 milliárd lejjel növelik az önkormányzatoknak szánt összeget, a megyeszékhelyek pedig további 500 millió lejt kapnak, amelyet egyenlő módon, politikai színezettől függetlenül osztanak szét közöttük. Ugyanakkor 5 millió 635 ezer lejjel egészítik ki a képviselőház költségvetését. Az összeget a decemberi parlamenti választások nyomán tisztségbe kerülő törvényhozók parlamenti irodáinak felszerelésére szánják.

A plénum jóváhagyta tegnap azt a módosítást is, miszerint a pedagógusok a hatályos törvényben előírtaknak megfelelően, azaz még ebben az évben megkapják a béremelést. Emellett 400 millió lejt hagytak jóvá a gazdasági minisztérium számára a Start-Up Nation program finanszírozására, illetve megszavazták azt is, hogy utaljanak ki 20 millió lejt a bukaresti Nemzet Megváltása székesegyház munkálatainak folytatására.

Az RMDSZ javaslatára elvetették azt a – szakbizottságokban megszavazott – módosító javaslatot, amely szerint „az Európai Unió által elfogadott módszertan értelmében az államadósság év végén nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 40 százalékát”.