A nyugdíjpont 40 százalékos emelése jövőre 11 százalék fölé növelné a költségvetési hiányt, ami rendszerszintű kockázatot jelent Románia számára – írja konvergenciajelentésében a Román Nemzeti Bank (BNR).

A jegybank honlapján közzétett dokumentum kiemeli: bár Romániában a jövedelmek még mindig elmaradnak az uniós átlagtól, a felzárkózásnak nem így, Románia gazdasági helyreállását, növekedését veszélyeztetve kellene megtörténnie. A közférában eszközölt béremelések, illetve a nyugdíjak növelése hatalmas kiadásokat jelentenek egy olyan költségvetésre, ahol az adókból, illetékekből befolyó jövedelem az egyik legalacsonyabb uniós szinten.

A jelentés szerint a koronavírus-járvány miatt az EU országaiban idén mindenhol nagy a költségvetési hiány, ám a járvány lassulásával ez a deficit mérséklődni fog. Romániában viszont már tavaly, a járvány előtt is meghaladta a megengedett 3 százalékot az államháztartási deficit, idén becslések szerint 10 százalék körül alakul, jövőre pedig akár 11 százalék fölé is mehet. Ezt már nem fogják tolerálni a pénzügyi piacok, és ennek egyik következménye, hogy a költségvetési hiányt nagyon drága kölcsönökből tudjuk csak fedezni. Ennek árát a romániai gazdaság és társadalom fogja megfizetni – mutat rá a jelentés.