A héten felfüggesztette a koronavírus elleni oltóanyagának tesztelését az AstraZeneca, miután a tesztcsoport egyik tagján rejtélyes betegség jelei mutatkoztak. A brit gyógyszercég szerint a szünetelés alatt egy külön bizottság tekinti át a teszteredményeket. Hasonló esetekben ez a rutin-eljárás – közölte a vállalat. A tesztalany pontos betegségét nem közölték. Sajtóinformációk szerint, egy gerincvelőt érintő gyulladásos betegségről van szó, amit gyakran vírusos fertőzések váltanak ki. Az Oxfordi Egyetem kutatóival közösen fejlesztett vakcinát az Egészségügyi Világszervezet korábban a legreményteljesebb és legelőrehaladottabb oltóanyagnak titulálta.

Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója szerint, a klinikai tesztelés fázisában levő, koronavírus elleni több vakcina fejlesztése is szünetelhet, mivel a gyártók teljes mértékben meg kell győződjenek arról, hogy a védőoltások biztonságosak és eredményesek.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy Románia 1 millió 290 ezer dózist kap abból a vakcinaadagból, amelyet az Európai Uniós az AstraZenecatól rendelt meg.  Románia különböző gyártóktól összesen 30 millió egységnyi védőoltást rendelt meg. Az egészségügyi miniszter közölte, első körben a veszélyeztetett csoportba tartozókat, az időseket valamint a társbetegségben szenvedőket oltják be, illetve az egészségügyi dolgozókat és az iskolai személyzet tagjait.