Bukarestben folytatódik a Fekete-tenger – Balkán Biztonsági Fórum, ahol a térség biztonsági kihívásait elemzik, a koronavírus-járványt is beleértve.

A tegnap felszólaló Ludovic Orban kormányfő arra figyelmeztetett: a Fekete-tenger térségének biztonsági problémái a tulajdonképpeni régió határain messze túl vetülnek. Az itteni instabilitás, a nemzetközi jog megsértése, a fokozódó militarizálódás, a hibrid fenyegetések és a nyugat-balkáni geopolitikai ambivalencia egyenlő mértékben érinti az EU-t és a NATO-t.

Nicolae Ciuca honvédelmi miniszter leszögezte: a NATO-nak ugyanúgy kell védenie Bukarestet és Szofiát, mint Brüsszelt vagy Lisszabont. A Fekete-tenger az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének egyik legsebezhetőbb övezete, ez az a régió, ahol a NATO hitelességét, védelmi és elrettentési képességét a leggyakrabban próbára teszik – tette hozzá.

Leonard Orban elnöki tanácsos felhívta a figyelmet, hogy az EU függősége kívülről behozott nyersanyagoktól, gyógyszerektől úgyszintén biztonsági kérdés. Ezt a függőséget a világjárvány mutatta meg igazából.