Románia 175 millió eurónyi vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít táblagépek, egészségügyi felszerelések és mobilvécék beszerzésére, hogy a koronavírus-járvány közepette kezdődő új tanévben a hátrányos helyzetű diákok számára is megteremtse a megfelelő higiéniai, illetve távoktatási feltételeket.

Erről elfogadott sürgősségi kormányrendeletet a kormány.

Az iskolákat működtető települési önkormányzatok azokat a kiadásaikat számolhatják el, amelyeket augusztus elsejétől kezdődően fordítottak a jogszabályban meghatározott célokra.

Az összeg nagyobbik, 100 millió eurós részéből az online oktatáshoz szükséges táblagépek és más elektronikai eszközök beszerzését támogatják mintegy félmillió rászoruló diák számára.

A sürgősségi kormányrendelet által elkülönített uniós forrásokból 50 millió eurót fordítanak védőmaszkok és fertőtlenítőszerek beszerzésére, 25 millió euróból pedig – kézmosási lehetőséget is biztosító – mobilvécéket vásárolnak azoknak az iskoláknak, amelyekben továbbra sincs vezetékes víz. Az erre fordítandó összeg körülbelül ötezer mobilvécé felszerelésére elegendő.

A 2019-2020-as tanév kezdetén országszerte még 1170 vezetékes víz és csatornázás nélküli iskola működött, ahol a diákok és tanárok udvari latrinákra járnak szükségleteiket elvégezni.